Tarján Községért Baráti Kör

A Tarján Községért Baráti Kör hivatalos honlapja

Fekete-kő

Bemutatkozás

A Tarján Községért Baráti Kör rövid története

A Tarján Községért Baráti Kör 1990-ben azzal a céllal alakult, hogy lelkes önkéntesek közös munkájával hozzájáruljon Tarján község fejlődéséhez. Az így kialakult közösség a rendszeres munkák és nagyobb feladatok mellett minden évben többször is összejön, hogy színes programokkal és vidám estekkel mélyítse az így kialakult kapcsolatokat.  A hosszú évek alatt elért sikereink és eredményeink egyre több tagot vonzanak. Az egyesület taglétszáma mára 120 fő felett van.

A cél közös volt németországi testvérvárosunkkal, Staufenberggel, ahol szintén alakult egy Baráti Kör. Az idén már 20 éves kapcsolat bizonyítja, hogy az egyesület munkáját nemcsak itthon, de külföldön is örömmel veszik és segítik. Így egymást támogatva vesznek részt tagjaink minden évben a Krämermarkt nevű rendezvényen, ahol saját sátorban magyar ételekkel (lángos) várjuk a vendégeket.

Kulturális rendezvények

A helyi szőlősgazdák büszkeségére az évente megrendezésre kerülő helyi borverseny népszerű hagyománnyá vált. Nemcsak községünk, hanem a közeli települések közös rangos rendezvénye lett. A borbírák rendszerint az ország neves borászai közül kerülnek ki.

2009-ben tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a már hagyománynak számító Zenei Fesztivál nevű rendezvénysorozat, ahol egyesületünk a Zenei Egyesülettel társrendezőként tevékenykedett. A rendezvénysorozat célja, hogy a külföldi és híres magyar zenekarok és előadók mellett a helyi és regionális hagyományőrző dal- és tánccsoportok, valamint lelkes amatőrök is lehetőséget kapjanak a fellépésre. A rendezvénysorozat évről-évre több ezer vendéget vonz a térségből és határainkon túlról is.

Az október eleji szüreti mulatságok (szüreti felvonulás és bál) lebonyolítása után egyesületünk teljes erővel az Advent Tarjánban karácsonyi kulturális műsorsorozat megvalósításán munkálkodik. A program keretein belül a helyi katolikus templomban hangversenyek, színdarabok, próza- és énekelőadások varázsolják a látogatókat karácsonyi hangulatba.

Tarján Községért…

A falu kulturális közösségi életében való aktív részvétel mellett az egyesület fontos feladata olyan projektek felkarolása és megvalósítása, amihez az önkormányzatnak nincs sem emberi, sem anyagi erőforrása. Pályázati források, magánszemélyek adományai és munkafelajánlása segítségével valósult meg a tarjáni kálvária felújítása és fenntartása, fafaragott betlehemi szoborcsoport elkészítése és kiállítása, játszótér építése.

Az egyesület támogatását kérik más szervezetek és magánszemélyek civil kezdeményezéseikben (pl. szemétszedés, óvodai és iskolai rendezvények támogatása munka felajánlással, vendéglátás, büfé szervezés).

A jövő

A jövőben szeretnénk a már hagyományossá vált programjaink sikerének érdekében fejlesztéseket végrehajtani (pl. számítógépes automatizálás a borverseny eredményeinek kiszámítására). Ezekben a terveinkben elsősorban civil tagjainkra támaszkodunk, akik saját szakmájukban szerzett tapasztalatukkal és helyenként saját eszközeikkel segítik most is tevékenységünket.

Beszámolók
Közhasznú társadalmi szervezetek közhasznú egyszerűsített beszámolója 2013.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.